tiistai 5. maaliskuuta 2019

Hippis - laukku





Innostuin virkkaamaan vähän muutakin, kuin keittiörättejä. Lankalaatikon jämistä aloin ideoimaan laukkumateriaalia. Alkuvaiheessa ei ollut varsinaisesti vielä laukun malli selvillä. Lähinnä ideoin virkkaamalla villalankojen jämiä pois, tekniikkana käytin sahalaitakuviota.

Työn edetessä alkoi myös laukkuideointi kehittyä pikkuhiljaa, usein suunnitteluprosessissa saatan aloittaa jotain ja annan ajatusten vain tulla ja mennä...joskus niistä sitten kehittyy jotain oikeasti toteutettavaa.

Lankoina oli suurimmaksi osaksi Novitan seitsemää veljestä (eri värien jämiä) ja Pirtalankaa oli myös jonkin verran sekä loput jotain mitä en edes muista. Vahvuus langoissa kuitenkin suurinpiirtein kaikissa sama, että työ pysyy "kuosissa."

Virkattua sahalaitakuviota kiinteillä silmukoilla, 16:lla jaollinen silmukkamäärä + 2s.Päätypalat laukkuun virkkasin suorakulmion mallisina ja kiinteillä silmukoilla.
 
Virkkausen ja ideoinnin edetessä, oli alusta asti selvää, että yhdistän tähän työhön myös ompelua. Laukun sisäpuoli olisi kangasta. Kaavoitin laukkuun sisäosan, jossa on samalla myös vuori. Lisäksi kaavoitin taskun sekä kantohihnat. Virkkausosuus tulisi olemaan laukun ulkopuolella ja kiinnitetään vasta lopuksi, käsin harsimalla.

Myös laukun nimi alkoi tässä vaiheessa jo hahmottua, nimi tuli lähinnä laukun sahalaitakuvion ja värien inspiroimana....mielestäni laukussa on jotain hippimäistä ja siitä syntyi lyhenne Hippis - laukku. Hippis - nimi kulki koko laukun suunnitteluprosessin läpi, ja siksi se myös jäi.
 
Virkattujen kappaleiden valmistuttua, viimeistelin kappaleet. 
Virkatut kappaleet sekä virkatut päätykappaleet höyrytin kevyesti liinan läpi silitysraudalla. Päätykappaleet kiinnitin sivukappaleisiin virkkaamalla. (kiinteä silmukka)Laukun sisäosien leikkuu ja ompelu oli seuraava työvaihe.





            Vetoketjun ja "hand made with" merkin ompelua




                                                              Laukun sisätasku



Laukku ja vuori on ommeltu kahdesta kappaleesta, ns. "pussiinompelu." Vuoriosaan jätetään kääntöaukko, laukun pohjaan. Kääntöaukko ommellaan kiinni lopuksi, kun laukku on käännetty oikein päin.

Laukun ja vuorin pohjaosan kulmien ompelu

Kulmia on neljä
 
Ommellun laukkuosan ja virkatun päällisen yhdistäminen on seuraava työvaihe



Virkatun päällisen yhdistäminen käsinompeleella, lopputulos siisti eikä nurjalla näy langanpätkiä.





Ompelin laukun pohjalle erillisen irrotettavan tukipohjan, päällystämällä pahvin kankaalla. (ompelemalla)


Kantohihnojen kiinnitys laukkuun. Hihnoissa on myös tukikangasta, että kestävät kulutusta.


Hippis - laukku sivusuunnasta



Virkattu ja ommeltu Hippis-laukku. Suunnittelu ja valmistus: Pitsiä ja villalankaa, Elisa Leppälä


Seuraavaksi voisin valmistaa muuten samanlaisen virkatun/ommellun Hippis - laukun, mutta leveämmällä sahalaitakuviolla ja mustavalkoisena...tai sitten ihan erilaisen.
Tätä voi ideoida vaikka kuinka, vaihtaa vain lankojen väriä ja sahalaitavirkkauskuvion leveyttä.

4 kommenttia:

  1. Ihana laukku. Tarkasti ja viimeistellysti tehty. Hyvät ohjeet 👌💕

    VastaaPoista
  2. Ihana laukku :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tässä ensin oli tarkoitus vain virkata tuota sahalaitaa ja tehdä siitä sitten jotain, mutta sitten jollain kävelylenkillä... se ajatuksissa muokkaantui laukuksi.

      Poista

Kiitos kommentista!