keskiviikko 14. elokuuta 2019

Hempiät nilkkasukka





 
                         Hempiät

Välillä on kiva neuloa jotain, joka tulee nopeasti valmiiksi. Nämä sukat neuloo kyllä yhden päivän aikana, kun varsi on vain pari senttiä. Muumilangassa oli niin hempeitä värejä, että nimi sukillekkin on siitä lähtöisin. Sukkamalli on kapea, joten nilkkasukka pysyy jalassa paremmin. 

Lanka : Muumitalo 75% villa, polyamidi 25% 100g josta n. 60g kului sukkapariin. Voit käyttää myös jotain muuta lankaa joka on suunnilleen saman vahvuista lankaa. Näissä värit: vaaleanpunainen 507 ja lilahtava 720.
Neuletiheys: 22s ja 28krs = 10cm.
Puikot: 3 - 3,5 tai käsialan mukaan.
Joustineule: 2 nurin ja 3 oikein

Valepalmikkoneule: Huomaa valepalmikon muunnos!
1.ja 2.krs: Pohjan puikolla sileää oikeaa neuletta ja päällipuolen puikolla neulo seuraavasti:,  2n, 3o, 2n, 3o, 1n, 1 kiertäen oikein, 1n, 3o, 2n, 3o, 2n.

3.krs Pohjan puikoilla sileää oikeaa neuletta ja päällipuolen silmukoilla seuraavasti: *neulo 2 n ja nosta 1 s.oikein neulomatta, neulo 2seuraavaa silmukkaa oikein, vedä nostettu silmukka neulottujen yli.* Toista*-* vielä kerran. Neulo 1s. nurin, 1s. kiertäen oikein, 1s. nurin. *Nosta 1 s.oikein neulomatta, neulo 2seuraavaa silmukkaa oikein, vedä nostettu silmukka neulottujen yli, 2s.n.* Toista *-*vielä kerran.
            
4.krs Pohjan puikoilla sileää oikeaa neuletta ja päällipuolen puikoilla seuraavasti: *2n, 1o, langankierto, 1o.* toista *-* vielä kerran, 1n, 1 kiertäen oikein, 1n, * 1o, 1 langankierto, 1o, 2n.* Toista *-* vielä kerran.

Koko 37
Kokoa voi muuttaa puikkokokoa tai lankaa vaihtamalla. Lisäämällä tai vähentämällä silmukoita, huomioiden kuitenkin varren ja valepalmikon, siten että jako menee tasan.
Pohjaosan silmukoilla neulotaa sileää oikein neuletta suljettuna neuleena.

Lyhenteet: 
s = silmukka
krs = kerros
np = nurja puoli
op = oikea puoli
o = oikein
n = nurin
Sileä (oikea) neule = neulo oikealla oikein ja nurjalla nurin. Suljetussa neuleessa, neulotaan joka kerros oikein.
lk = langankierto
takareunasta = kiertäen oikein, eli silmukka neulotaan takareunasta oikein tai nurin
2 o yht. = neulo 2 s. oikein yhteen
ssk = siirrä, siirrä, kavenna = siirrä silmukka neulomatta oikealle puikolle (kuten oikein neuloessa) siirrä myös seuraava silmukka, siirrä tämän jälkeen molemmat nostetut silmukat takaisin vasemmalle puikolle, jolloin silmukat kääntyvät, neulo ne takareunoistaan oikein yhteen.

Ohje

Luo 45 s ja jaa ne neljälle puikolle seuraavasti: 11, 11, 11, 12. Kerroksen vaihtumiskota on 1. ja 4. puikon välissä keskellä takana. Aloita joustinneule suljettuna neuleena: 2 nurin ja 3 oikein. Neulo joustinta kuusi kerrosta eli n. 2cm.
Neulo 6 kerrosta joustinta. Aloita kantapää siirtämällä ensin neljänneltä puikolta 1 silmukka päällipuolen kolmannelle puikolle. Neulo sitten ensimmäisen puikon silmukat neljännelle puikolle eli nyt puikolla kantalappua varten on 22 s. Päällipuolen silmukat jäävät odottamaan.

Kantalappu: Neulotaan vahvistettua neuletta 22 silmukalla = oikealla puolella neulot vuorotellen: 1s. neulomatta ja 1s.neulotaan. Nurjalla nosta 1 s. Neulomatta ja neulo muut nurin jne. Kantalappuun kerroksia yhteensä 22 kerrosta + 1 nurjan puolen kerros loppuun. Aloita kantalapun neulominen nurjan puolen silmukoilla.

Kantalapun kavennukset: Neulo oikean puolen silmukoilla vahvennettua neuletta edelleen kunnes silmukoita on jöljellä 8s, nosta seuraava neulomatta ja neulo 1 s oikein,vedä neulomatta jätetty neulotun yli. Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo 6 s. nurin. Neulo kaksi seuraavaa silmukkaa nurin yhteen. Keskellä on nyt kahdeksan silmukkaa, keskisilmukat pysyvät koko kantapään kavennuksen ajan samana. Käännä työ ja toista näitä kahta kerrosta kunnes sivusilmukat loppuvat.

Neulo kantalapun kahdeksan silmukkaa oikein ja poimi kantalapun sivusta vapaalle puikolle 12s. + 1 s. puikkojen välistä. Neulo nämä silmukat kiertäen oikein. Neulo seuraavat 2. ja 3. puikon silmukat oikein. Poimi vapaalle puikolle toisesta kantalapun sivusta 12 s. + 1s. ja neulo silmukat kiertäen oikein, sekä neljä silmukkaa oikein kantalapun kahdeksasta silmukasta = kantapohjan keskellä. Nyt puikoilla on 1.puikko 17s, 2.puikko 11s, 3. puikko 12s. 4. puikko 17s. Yhteensä 57 silmukkaa. Seuraavaksi aloitetaan kiilakavennukset sekä päällipuolen valepalmikko.

Kiilakavennukset neulotaan joka toisella kerroksella, kunnes pohjasilmukoita on 12 silmukkaa / puikko. Päällipuolen silmukolla neulotaan valepalmikkoa, silmukkamäärä päällipuolella 23 s.

Neulo 1. puikolla sileää oikeaa, kavenna puikon lopussa neulomalla 
2 o yht.  Aloita Valepalmikon muunnos yllä olevan ohjeen mukaan 2. ja 3. puikoilla ja neulo 4. puikon alussa ssk = siirrä, siirrä, kavenna. neulo loput silmukat nelospuikolta oikein. Jatka pohjaosan silmukoilla sileää oikeaa neuletta suljettuna neuleena ja tee päälliosan silmukoilla valepalmikon muunnosta. ( kiilakavennukset joka toinen kerros kuten edellä, kunnes pohjaosassa on silmukoita 1. ja 4. puikoilla kummassakin 12 s. Tämän jälkeen neulo edelleen päälliosan silmukoilla valepalmikon muunnosta ja pohjaosan silmukoilla sileää oikeaa neuletta, kunnes sukan pohjan pituus on n. 20 - 23cm, tai kun pikkuvarvas peittyy ja viimeinen neulomasi kerros on valepalmikkoneuleen 4. kerros. Voit muuttaa kokoa tässä kohtaa sovittamalla sukkaa omaan jalkaasi

Kärkikavennukset: Kavennusten yhteydessä pohjaosan silmukoilla neulotaan sileää oikeaa neuletta ja päälliosan silmukoilla edelleen valepalmikon muunnosta.

Kärjen kavennusohje:
1. puikko: puikon lopussa 2o yht, 1o.
2. puikko: puikon alussa 1n, 2o yht.
3. puikko. puikon lopussa ssk ( ohje yllä)
4. puikko: puikon alussa: 1o, ssk

Neulo seuraava kerros ilman kavennuksia

1. puikko: puikon lopuss 2o yht, 1o.
2. ja 3. puikko: Neulo valepalmikon muunnosta normaalisti. 
(valepalmikko kavennuskerros)
4. puikko: 1o, ssk.

Neulo seuraava kerros ilman kavennuksia = pohjaosa normaalisti ja jätä päällipuolen ensimmäinen ja viimeinen langankierto väliin, vain kahteen keskimmäiseen valepalmikkoon langankierto. 

1. puikko: puikon lopussa 2oyht, 1o.
2. puikko: puikon alussa 1n, ssk.
3.puikko: puikon lopussa 2o yht, 1n.
4.puikko: puikon alussa 1o, ssk.

Seuraava kerros ilman kavennuksia. Neulo kaksi seuraavaa kavennuskerrosta kuten edellä ja muista välikerrokset ilman kavennusta.

1. puikko: puikon alussa 2o yht, 1o.
2. ja 3. puikko: 1n, valepalmikkokavennus = nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 2s. oikein, vedä nostettu silmukka neulottujen yli. ( Tämän jälkeen ei tehdä enää langankiertoa, koska on samalla kärkikavennus )1n, 1 kiertäen oikein, 1n, valepalmikkokavennus kuten edellä, 1n.
4. puikko: puikon alussa 1o, ssk.

Tämän jälkeen kavennus joka kerroksella. ( langankiertoja ei enää tehdä, ettei silmukkamäärä lisäänny) 

1. puikko: puikon lopussa 2o yht, 1o.
2. puikko: puikon alussa 1n. ssk.
3. puikko: puikon lopussa 2o yht, 1n.
4. puikko: 1o, ssk.

Tee kavennukset kuten edellä vielä kahden kerroksen ajan.

Viimeinen kavennuskerros: Kuten edelliset kavennukset, paitsi 3. puikolla ei kavennusta. Silmukoita jää jokaiselle puikolle kavennusten jälkeen 2s. Yhteensä 6s. Vedä lanka loppujen silmukoiden läpi ja päättele langanpäät. Neulo toinen sukka samoin ja viimeistele sukat höyryttämällä ne kevyesti.


 







                               Hempiät



Innostuin näistä sen verran että neuloin nämä myös toisella värillä, myös muumilankaa. Neuloin näitä kolmet, koska yhdet vaaleanpunaiset annoin jo pois ja ite olen niin tuon vaaleanpunaisen perään. Pitihän nyt yhdet tehdä itsellekin. Onneksi nämä on nopeat neuloa...😍


     
                             Hempiät


 Niin on kukatkin nyt sävy sävyyn...💜



     
Valitse nyt näistä, tykkään kyllä molemmista...mutta    vaaleanpunaisesta ehkä hitusen enemmän 💜 Kummasta sinä tykkäät...

4 kommenttia:

  1. Olen samaa mieltä että molemmat on ihanat mutta vaaleanpunainen hitusen verran ehkä vielä ihanimmat. Kiitos myös tarkasta ohjeesta.

    VastaaPoista
  2. Ihanat hempeät Hempiät! Minä tykkään molemmista, mutta ehkä tuo vaaleamman valitsisin, jos valinnan paikka tulisi :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos, mä tykkään itekki enemmän vaaleanpunaisesta 🌸

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!