maanantai 21. syyskuuta 2020

Helmiinat

 

 

 
 
 
Helmiinat
 
 
 
 
Kasviväreillä värjätyt langat ovat niitä joista kirjoittelin edellisessä postauksessa.
 
 
 
 
Sama malli eri väreissä
 
 


 
 
 
Helmiinan ohje
 

Langanmenekki: Novitan seitsemänveljestä pohjaväriä n. 150g, muita värejä oman maun mukaan n.40-50g /väri.
Sukkapuikot: 3 -3,50 tai käsialan mukaan.
Koko: n. 37
Voit muuttaa kokoa isommaksi tai pienemmäksi, silmukkamäärää ja puikkokokoa muuttamalla tai lankaa vaihtamalla sekä lisäämällä tai vähentämällä kerroksia. Voit myös muuttaa sukan korkeutta, esim. jättämällä jonkin kuvion pois.(huomioi kuitenkin että kuvioiden silmukkamäärät täsmäävät neulottaessa).
 
 
Muuta huomioitavaa:
Huomioi kavennuskohdat, jotka ilmoitan ko.kuviokaavion yhteydessä mustalla ruudukolla, kun ovat ajankohtaisia. (neulo 2 silmukkaa oikein yhteen tai tee ssk kavennus)
Valepalmikon ohje on kirjoitettuna, siitä en tehnyt kaaviota.
Kantapää on vahvennettua neuletta.

Kirjoneulekaavioita on viisi, näissä voit soveltaa tai jättää jotain pois jos haluat. 

Lyhenteet: 
s = silmukka
krs = kerros
np = nurja puoli
op = oikea puoli
o = oikein
n = nurin
Aina oikein neule: Sekä oikella että nurjalla silmukat neulotaan oikein.
Sileä (oikea) neule = neulo oikealla oikein ja nurjalla nurin. Suljetussa neuleessa, neulotaan joka kerros oikein.
lk = langankierto
2 o yht. = neulo 2 s. oikein yhteen
ssk = siirrä, siirrä, kavenna = siirrä silmukka neulomatta oikealle puikolle (kuten oikein neuloessa) siirrä myös seuraava silmukka, siirrä tämän jälkeen molemmat nostetut silmukat takaisin vasemmalle puikolle, jolloin silmukat kääntyvät, neulo ne takareunoistaan oikein yhteen.
Takareunasta = kiertäen oikein, eli silmukka neulotaan takareunasta oikein tai nurin
*-* = toista tähden väli

Itse ohjeeseen: Luo 60 silmukkaa ja jaa silmukat neljälle puikolle ( 15s. / puikko) ja neulo valepalmikkoresoria

Valepalmikkoresori: 
1.ja 2.krs *3o, 2n* koko kerros 
3. krs *Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 2s. oikein, vedä nostettu silmukka neulottujen silmukoiden yli. 2n.* koko kerros.
4.krs * 1s o, lk, 1o, 2s n* koko kerros.
Toista näitä neljää kerrosta 5 kertaa, tai haluamasi määrä.
Viimeisellä valepalmikko kerroksella, (kun resori on sopivan korkuinen) lisää 5s.tasaisesti, yksi s. / puikko ja nelospuikolle 2s. nyt silmukoita on työssä 65s.
 
Kirjoneulekaavioita on yhteensä 5, joista neljä varteen ja yksi lapaosaan.
Aloita varren kirjoneule kaavion 1 mukaan. 
 
 
 
KAAVIO 1  Kaaviossa on kerroksia 34. Kuvion alussa silmukoita 65 ja kun olet neulonut kerroksen 33, kavenna viimeisellä (34) kerroksella 4 silmukkaa.
 
 

KAAVIO 2   Kaaviossa on kerroksia 18. Kuvion alussa on silmukoita 61, kavenna kerroksella 4 yksi silmukka, nyt silmukoita on yhteensä 60. ( näkyy kaaviossa mustana ruutuna ja musta "palkki" on juuri kavennettu silmukka, jota ei tarvitse enää huomioida.   Jatka muut kerrokset kaavion mukaan. Viimeinen kaavion kerros on 18.
  
 
 
KAAVIO 3 Kaaviossa on kerroksia 12. Kuvion alussa on silmukoita 60. Kavenna viimeisellä kerroksella yhteensä 6 silmukkaa, nyt on jäljellä 54 silmukkaa.
KAAVIO 4  Kaaviossa kerroksia 19. Kuvion alussa on silmukoita 54. Neulo kerrokset 1- 15 kaavion mukaan ja kavenna kerroksella 16, yhteensä 4 silmukkaa. Neulo kavennuskerroksen jälkeen pohjavärillä yksi kerros ja kavenna vielä seuraavalla kerroksella yhteensä 2 silmukkaa, jatka kaavio loppuun.
 
 
Aloita vahvennetun kantapään neulominen pohjavärillä, voit halutessasi neuloa sen myös jollain muulla värillä. Valkoiseen Helmiina-sukkaan neuloin kantapään ruskella.
Kantalapussa silmukoita 24. Siitä en tähän ohjetta nyt erikseen kirjoittanut, koska vahvennetun kantapään neulominen on monelle jo ennestään tuttu juttu. Kun olet neulonut kantalapun ja kantapään kavennukset, niin nosta kantalapun molemmista sivuista 13 silmukkaa. Nyt silmukoita on 1. ja 4. puikolla 17 silmukkaa sekä 2. ja 3. puikoilla 12 silmukkaa. Aloita kaavio 5. Neulo ensimmäinen kerros pohjavärillä ja aloita samalla kiilakavennukset 1.puikon lopussa ja 4. puikon alussa.  Muista samalla tehdä kiilakavennukset joka toinen kerros, kunnes joka puikolla on 12 silmukkaa. 

KAAVIO 5  Kaaviossa on kerroksia 40 ja silmukoita yhteensä 48s. eli 12 silmukkaa puikolla. Jatka neulomista kaavion mukaan, kunnes olet neulonut kerroksen 40. 

 


Kirjoneuleen jälkeen....

Aloita kärkikavennukset. Tässä mallissa on nauhakavennukset kärjessä, mutta voit halutessasi neuloa myös muunlaisen kavennuksen.

Nauhakavennus: Neulo ensimmäisen ja kolmannen puikon lopussa kaksi silmukkaa oikein yhteen (ennen viimeistä silmukkaa) ja neulo viimeinen silmukka oikein.

Neulo toisen ja neljännen puikon alussa yksi silmukka oikein ja ssk eli siirrä kaksi silmukkaa vapaalle puikolle, niinkuin neuloisit ne oikein ja siirrä silmukat takaisin ja neulo silmukat takareunasta oikein yhteen. Tee kavennukset joka toinen kerros, kunnes silmukoita on puikoilla jäljellä seitsemän / puikko. Tee tämän jälkeen kavennukset joka kerroksella, kunnes jäljellä on kaksi silmukkaa / puikko. Vedä lanka loppusilmukoiden läpi ja päättele lanka hyvin.

Lopuksi...

Päättele kaikki langat nurjalla ja höyrytä sukka kostean liinan läpi kevyesti. 
 
Neulo toinen sukka samoin tai voit neuloa kahta sukkaa kerralla, niinkuin itse tapaan tehdä... tulee vähän niinkuin vahingossa se toinenkin sukka valmiiksi. Eikä tarvi muistella että mitä kavennuksia ym. missäkin vaiheessa tehdään.

 

Kivaa syksyä kaikille ja kommentit ovat enemmänkuin tervetulleita....😉 


4 kommenttia:

 1. Voi miten kauniit villasukat, kummatkin . Minullakin kasveilla värjättyjä lankoja,nämä menevät heti työn alle. Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentista.. 🥰 Kiva jos tykkäsit ja pääsee ohje vielä puikoillekkin. 😊

   Poista
 2. Oi onpa upeat sukat molemmat. Kiitos ohjeesta, jospa minäkin joskus tekisin tällaiset sukat. Mukavaa lokakuuta <3

  VastaaPoista
 3. Kiitos ja sukat puikoille vaan. Mukavaa lokakuuta sinulle myös. 😊

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!