keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Virkattua

Tulihan kokeiltua virkata "tiskirätti," "pöytärätti," "puhdistusliina," tai mikä nimi nyt sitten lieneekään. 

"Räteissä" on valinnanvaraa, mistä kukin nyt sitten pitääkin: kertakäyttöisestä tai kuituliinasta tai esim. näistä virkatuista tai neulotuista räteistä. Se kait on makuasia. Itse olen käyttänyt lähinnä kuituliinaa ja vaihtanut sen heti kun on tullut "tiensä" päähän. Niitä sentään en ole ryhtynyt pyykkäämään. Virkattuja ja neulottuja voi kyllä pestä 40 tai 60 asteessa. Ei ehkä kuivu niin nopsasti kuin kuituliina, mutta bambu on materiaalina antibakteerista. Ehkä se on kuitenkin vähän hygieenisempi kuin kuituliina.

Tekniikkamalleja etsin erilaisia, joita sitten kokeilinkin useampia. Erilaisia tekniikoita löytyy hyvin esim. Virkkausmallien käsikirjasta, Sarah Hazell.
Lankana kokeilin kahta eri merkkistä: toinen oli Novitan Cotton Bamboo 50g, jossa on 52% puuvillaa ja 48% bambu-viskoosia. Väri musta. 
Toiseen kokeilin Hjerte Garn: Blend Bamboo 50g, jossa oli enemmän bambua 70% ja puuvillaa 30%. Väri valkoinen. Kolmeen "rättiin" kului lankaa n. 100g yhteensä.

Tekniikaksi valikoitui sitten holvikaarisilmukka, joka oli sopivasti reikäinen malli. Silmukkamäärä 6:lla jaollinen + 1s. Muutenkin tykkäsin silmukkamallin muodoista ja sitä oli kiva sekä nopea virkata. Reikäisyys auttaa  pesun jälkeen kuivumisessa. Lisäksi tein jämälangoita vielä isoäidin ruutumallilla pienemmän "rätin."
Enemmän bambua sisältävästä tuli pehmeämpi, kuin siitä jossa sitä on vähemmän. Saa nähdä kumpi on sitten käytössä parempi.



Tämä kirja on kyllä virkkautekniikoiden aarreaitta,eri tekniikoita löytyy todella paljon





Kirjassa on selkeät kuvat, ohjeet ja mallipiirrokset eri virkkaus tekniikoista





Virkattujen "rättien" koot valmiina piparkakkureunuksineen ovat 21cm x 22cm


Kuvumispaikaksi kannattaa valita ilmava paikka ❤



 
Jämälangoista sai vielä yhden virkattua, mutta pienemmän 15cm x 15cm.














Saatan virkata näitä vielä lisää, virkkaaminen oli pitkästä aikaa mukavaa puuhaa. Hyvää vaihtelua neulontaan ja ompeluun. Eihän sitä tiedä, vaikka kuituliinat vaihtuisi näihin itsetehtyihin "tiskirätteihin." Nämä nyt kuitenkin menee lahjaksi, omia pitää vielä odotella. ❤

2 kommenttia:

  1. Kylläpä olet tehnyt kauniita "rättejä". Itse olen vastaavia (ei noin hienoja) tehnyt Novitan puuvillabambusta jossain vaiheessa, mutta en niihin ihastunut. Ehkä oli vääränlaisia tms, koska kuivuivat hitaasti ja sitä mukaa tuli ylimääräisiä hajuja vähän turhan nopeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, nämä tuli kokeluun kun niitä vähän kyseltiin että tekisinkö...ja jotain sitten piti kehitellä. En itsekkään ole käytössä kokeillut. Varmaan kuivuu kyllä hitaammin ja pesua tarvii useammin. No tavallisia kuituisia en kyllä laita edes pesukoneeseen vaan suoraan roskiin ja uutta tilalle. Voisi tietysti tehdä testiversion itselle jossain vaiheessa.

      Poista

Kiitos kommentista!