tiistai 24. syyskuuta 2019

Aurora villasukkaNäihin Aurora - villasukkiin pyydettiin ohjetta, joten tässä se nyt on muutamien työtuntien jälkeen kuvina, kaavioina ja teksteinä. Instassa Aurora - villasukat saivat yli 200 tykkäystä, iso kiitos kaikille tykkääjille 💕  Ps. muistathan linkittää näiden sukkien suunnittelijan, jos käytät ohjetta ja julkaiset kuvia omista sukistasi esim. instassa.

Aurora - villasukka sai nimensä tuon ylemmän sukan väreistä. Käytin pohjalankana Kotikulta harmonia 100g (väri 908) sekä Novitan raitalankaa 150 g (väri 822) Tässä Novitan raitalangassa oli niin upeat värit, joista tuli mieleeni revontulet, siitä sitten nimi sukille Aurora (revontuli).
Alemmat sukat ovat muutoin samanlaiset, paitsi väreinä vaaleanharmaa Kotikulta harmonia 100g (väri 901) ja Novitan raitalanka 150g (väri 870).Sukissa on myös erilaiset resorit: mustapohjaisessa on valepalmikkoresori ja vaaleanharmaissa kierrejoustinresori. Vaaleamman sukan varteen tein yhden kuvion muutoksen, joka kyllä näkyy jos tarkasti katoo ylempää kuvaa. Samoin myös sukan viimeisen kaavion jälkeen lisäsin vielä yhden kuvion vaaleanharmaisiin sukkiin, koska ne oli tarkoitus tehdä vähän pidemmiksi sukan lapaosasta. Sukissa on sama silmukkamäärä alussa eli 60s.

Aurora villasukkien ohje:

Langanmenekki: Novitan seitsemänveljestä raita 150g (822 tai 870) sekä Kotikulta harmonia n.150g (908 tai 901).
Sukkapuikot: 3 -3,50 tai käsialan mukaan.
Koko: n. 37 - 38 (mustat) ja 39-40 (vaaleanharmaat)Huom! varsi on samankokoinen molemmissa sukissa, koska villasukka yleensä venyy käytössä, niin teen monesti varren samalla silmukkamäärällä, vaikka sukan lapaosa olisikin eri mittainen.
Voit muuttaa kokoa isommaksi tai pienemmäksi, silmukkamäärää ja puikkokokoa muuttamalla tai lankaa vaihtamalla sekä lisäämällä tai vähentämällä kerroksia. Voit myös muuttaa sukan korkeutta, esim. jättämällä jonkin kuvion pois.( huomioi kuitenkin että kuvioiden silmukkamäärät täsmäävät neulottaessa).

Muuta huomioitavaa:
Huomioi kavennuskohdat, jotka ilmoitan ko.kuviokaavion yhteydessä, kun ovat ajankohtaisia.
Valepalmikko ja kierrejoustinohje on kirjoitettuna, niistä en tehnyt kaaviota.
Kantapää on vahvennettua neuletta.
Huom! jos käytät Novitan raitalankaa kuvioinnissa, niin aloita kuviot samasta kohtaa langanraidoituksen mukaan niin saat toisesta sukasta suurinpiirtein samanlaisen, tosin aina ei voi olla varma onko langan värjäyksessä värinvaihtokohta juuri samassa kohtaa ja onko lankaa sama määrä. Itse teen usein kahta sukkaa kerralla ja molemmissa on omat kerät, niin sukat ensinnäkin valmistuu yhtäaikaa ja toiseksi kuvioiden väritystä voi seurata samalla. Mutta sillä nyt ei ole kovin suurta merkitystä, kun jokainen voi tehdä sukista sellaiset kuin haluaa.
Kirjoneulekaavioita on seitsemän, näissä voit soveltaa tai jättää jotain pois jos haluat. 


Lyhenteet: 
s = silmukka
krs = kerros
np = nurja puoli
op = oikea puoli
o = oikein
n = nurin
Aina oikein neule: Sekä oikella että nurjalla silmukat neulotaan oikein.
Sileä (oikea) neule = neulo oikealla oikein ja nurjalla nurin. Suljetussa neuleessa, neulotaan joka kerros oikein.
lk = langankierto
2 o yht. = neulo 2 s. oikein yhteen
ssk = siirrä, siirrä, kavenna = siirrä silmukka neulomatta oikealle puikolle (kuten oikein neuloessa) siirrä myös seuraava silmukka, siirrä tämän jälkeen molemmat nostetut silmukat takaisin vasemmalle puikolle, jolloin silmukat kääntyvät, neulo ne takareunoistaan oikein yhteen.
Takareunasta = kiertäen oikein, eli silmukka neulotaan takareunasta oikein tai nurin
*-* = toista tähden väli

Itse ohjeeseen: Luo 60 silmukkaa ja jaa silmukat neljälle puikolle ( 15s. / puikko) ja valitse resoriksi alta joko valepalmikkoresori tai kierrejoustinresori.

Valepalmikkoresori: 
1.ja 2.krs *3o, 2n* koko kerros 
3. krs *Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 2s. oikein, vedä nostettu silmukka neulottujen silmukoiden yli. 2n.* koko kerros.
4.krs * 1s o, lk, 1o, 2s n* koko kerros.
Toista näitä neljää kerrosta 6 kertaa, tai haluamasi määrä. Lisää 
viimeisellä valepalmikko kerroksella, (kun resori on sopivan korkuinen) 4s. Eli 1s./puikko, nyt silmukoita on työssä 64s.

Kierrejoustinresori:
1.krs *1s.n, 2o.* (koko kerros).
2.krs *1s.n, siirrä 1s.puikolta toiselle neulomatta ja neulo seuraava silmukka kahteen kertaan eli ensin oikein silmukan etureunasta ja toisen kerran oikein silmukan takareunasta. Vedä nostettu silmukka kahden edellisen, kahteen kertaan neulotun silmukan yli.* (koko kerros).
Toista näitä kahta kerrosta, kun sukan resori on halutun korkuinen. Lisää viimeisellä kerroksella,(kun resori on sopivan korkuinen) 4s. Eli 1s./puikko, nyt silmukoita on työssä 64s. ( 16s./puikko).

Valitse seuraavaksi raitalangasta jokin langanvärinvaihtumiskohta jolla aloitat 1. kirjoneulekaavion ja jos teet ensin vain yhtä sukkaa kerralla, niin on hyvä laittaa itselle muistiin, mistä kohtaa aloitat raitalangan neulomisen. Helpottaa toisen sukan neulomista.
Huom! kirjoneuleen värit ovat suuntaa-antavia, ja riippuu mitä väriä käytät. Värillisen langan raidoituksen vaihtumiskohta voi myös olla erilainen kuin tässä, esim. langan eränumerosta johtuen.
Kaaviossa mustat kohdat on neulottu joko mustalla tai vaaleanharmaalla langalla. Voit neuloa sen myös jollain muulla värillä, oman makusi mukaan. Huom! Kuviossa näkyy alareunassa puikon silmukkamäärä vaakasuuntaan ja kerrosmäärä pystysuuntaan. Varteen tulevat kaaviot 1, 2, 3, 4  ja sukan lapaosaan kantapään jälkeen kaaviot 5,6.

KAAVIO 1


  KAAVIO 2


KAAVIO 3


KAAVIO 4
Huomioi kavennusohjeet ennenkuin aloitat kirjoneuleen neulomisen. 
Kavenna Kaavion 4 alussa 1silmukka/puikko. Nyt silmukoita on 60s./15s./puikko.
Kavenna myös Kaavion 4 lopussa viimeisellä pystyraitakerroksella 2 silmukkaa/puikko. Nyt silmukoita on yht. 52s./13s./puikko.Kantapää:

Kantapään aloitus, neulo ensin silmukat ykköspuikolta nelospuikolle, kirjoneulekuviolla jatkaen. Kantalappua varten puikolle tulee 25 s. eli siirrä yksi silmukka kantalapun puikolta kakkospuikolle odottamaan päällipuolen neulomista muiden päällipuolen silmukoiden kanssa.Katkaise raitalanka ja jatka kantapohjan neulomista pohjavärillä.

Aloita kantalapun neulominen kääntämällä työ. Neulo ensimmäinen kerros nurjalta näin: 2s. o, 21s. n, 2s. o. Käännä työ, Neulo oikella puolella näin: 2s. o, Neulo 21 silmukkaa oikein, vuorotellen neulomatta ja neulotaan, Lopussa taas 2s. o.
Toista näitä kahta kerrosta kunnes olet neulonut yhteensä 24 kerrosta ja neulo vielä nurjan puolen kerros ja käännä työ.

Kantalapun kavennukset: Neulo oikean puolen silmukoilla vahvennettua neuletta, kuten edellä edelleen, kunnes silmukoita on jäljellä 9s, nosta seuraava neulomatta ja neulo 1 s oikein,vedä neulomatta jätetty neulotun yli. Käännä työ, neulo 2s oikein ja neulo nurin, kunnes jäljellä on 9s. Neulo kaksi seuraavaa silmukkaa nurin yhteen. Keskellä on nyt yhdeksän silmukkaa, keskisilmukat pysyvä koko kantapään kavennuksen ajan samana. Käännä työ ja toista näitä kahta kerrosta kunnes sivusilmukat loppuvat.

Olet nyt Kaavion 5 alussa ensimmäisellä kerroksella ja työssä on pohjalanka käytössä. Ensimmäisellä kerroksella aloitetaan myös kiilakavennukset ja ne tehdään aina joka toisella kerroksella, jolloin on käytössä pohjalanka.
 
Jaa kantalapun silmukat seuraavasti kahdelle puikolle sukan ykköspuikolle 5 silmukkaa ja 4 nelospuikolle 4 silmukkaa. Neulo ykköspuikon 5 s. oikein ja poimi vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta sivusta 12s. + 1 s. puikkojen välistä. Kantalapun oikeasta reunasta poimi samoin 12s + 1s.puikkojen välistä ja siirrä nelospuikon silmukat poimittujen kanssa samalle puikolle. Nyt silmukoita on työssä yhteensä  61s.  

Jaa silmukat siten että päällipuolen silmukoita on 13 silmukkaa kummallakin puikolla. ykköspuikolla on silmukoita 18s. ja nelospuikolla 17s. Kerroksen vaihtumiskohta on ykkös ja nelospuikon välissä. Ykköspuikon loppuun tulee yksi kiilakavennus enemmän, että kiilakavennuskerrosten jälkeen silmukoita on joka puikolla 13s.
Huom! Neulo poimitut silmukat kiertäen oikein, niin silmukka ei jää löysäksi. 

Aloita pohjavärillä kiilakavennukset neulomalla ykköspuikon lopussa 2s.oikein yhteen.  Neulo seuraavat 2. ja 3. puikon silmukat oikein. Nelospuikon alussa ssk ( = siirrä, siirrä, kavenna), muut poimitut silmukat kiertäen oiken. 
Ota työhön mukaan raitalanka, olet nyt Kaavion 5, 2. kerroksella, jolloin ei tule kiilakavennuksia. Neulo Kaavion 5 mukaan ja tee samalla kiilakavennuksia joka toisella kerroksella, kunnes joka puikolla on 13 silmukkaa. Silmukoita työssä nyt yhteensä 52s.

KAAVIO 5

Jatka neulomista Kaavion 6 kirjoneuleen mukaan, kunnes olet neulonut Kaavion 6 viimeisen kerroksen pohjavärillä. Katkaise raitalanka, jos sukan lavan pituus on sopiva. Voit jatkaa kuviota tästä vielä, jos pituus on liian lyhyt. Tässä voit soveltaa. Aloita sitten kärkikavennukset pohjavärillä.

Tee nauhakavennus: Neulo ensimmäisen ja kolmannen puikon lopussa kaksi silmukkaa oikein yhteen (ennen viimeistä silmukkaa) ja neulo viimeinen silmukka oikein.
Neulo toisen ja neljännen puikon alussa yksi silmukka oikein ja ssk eli siirrä kaksi silmukkaa vapaalle puikolle, niinkuin neuloisit ne oikein ja siirrä silmukat takaisin ja neulo silmukat takareunasta oikein yhteen. Tee kavennukset joka toinen kerros, kunnes silmukoita on puikoilla jäljellä seitsemän / puikko. Tee tämän jälkeen kavennukset joka kerroksella, kunnes jäljellä on kaksi silmukkaa / puikko. Vedä lanka loppusilmukoiden läpi ja päättele lanka hyvin.Päättele kaikki langat nurjalla ja höyrytä sukka kostean liinan läpi kevyesti. Neulo toinen sukka samoin.

KAAVIO 6                       Varren kirjoneuletta                      Aurora by elisaanneli


                                                       Kierrejoustin-neuletta

                     
                      Aurora by elisaanneli

            Nämä mustapohjaiset olivat Nemon suosikit 💙

10 kommenttia:

 1. Aivan ihanat sukat ja olet kyllä uskomaton kun viitsit nämä ohjeetkin tähän liittää.❤

  VastaaPoista
 2. Kiitos ja joskus teen myös ohjeita, jos joku saa siitä innostusta neulomiseen. Onhan ne samalla itsellä sitten tallessa ohjeen muodossa, kun sukat tuppaa aina "katoamaan" jonnekin. ❤️

  VastaaPoista
 3. Kauniit sukat ja suurkiitos vielä ohjeestakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva jos innostut neulomaan sukat tällä ohjeella. 🤗

   Poista
 4. Voi kiitos ohjeista!! Sinä kyllä teet niin kauniita sukkia <3 Mukavia syyspäiviä!!

  VastaaPoista
 5. Kiitos, niitä on niin kiva suunnitella ja neuloa. ❤️

  VastaaPoista
 6. Kun näitä katselee, tulee hyvälle mielelle. - Ei ole silmukat hukassa, eikä tukassa, vaan villasukassa. Kiitos Elisa <3

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos kovasti, näistä on kyllä tullut omatkin suosikit. Postailin juuri värjäyshommista ja seuraavassa postauksessa saattaa olla jo uutta ohjetta ja kuvaa uusista kirjoneulesukista...vielä vähän kesken koeneulonta.

   Poista

Kiitos kommentista!