keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Palmikkopipot



Lankavaraston tyhjennystä...varastot vain muuttavat muotoaan. Tällä kertaa langoista syntyi palmikkopipoja. Luonnonvalkoisessa lankana Katia, Merino Grosso 100% villa ja vihreässä Globe Uni Classic 80% villa ja 20% nylon. 
Langan menekki oli n. 100g / pipoa kohden, ei hirveesti varastot vielä huvennu näitten neulomisessa. 

Ohje on Kauneimmat Käsityöt 1/2019 - lehdestä.
Pipoissa  on palmikoiden lisäksi joustin - neuletta ja helmineuletta.
Tapaan tehdä pipot yleensä pyöröpuikoilla sukkapuikkojen sijaan, ohjeissa melkein aina mainitaan sukkapuikot. Mutta mielestäni pyöröpuikoilla on helpompi neuloa pipoja, vasta siinä vaiheessa vaihdan sukkapuikkoihin kun alkaa kavennus olla hankalaa pyöröpuikoilla.

Tein luonnonvalkoisesta ohjeesta poiketen yhden palmikon verran korkeamman, peittää korvat. Ohjeessa pipo on hieman matalampi malli. Vihreän tein matalammalla mallilla.

Langan vahvuus vaikutti näissä myös jonkin verran, luonnonvalkoisen lanka on paksumpaa, joten pipo on myös enemmän talvikäyttöön. Vihreää, ohuempaa voi pitää, kun ei ole enää pakkasia, mutta ei vielä tarkene ilman pipoa.



Muutin ohjeen loppupään kavennuksia myös sen verran, että sain tuon viimeisen palmikon päättymään nätimmin. Kuvassa näkyy millainen se on päälaelta. Kuvio näyttää kukalta.

Palmikkopipoja oli kyllä ihan kiva neuloa ja vaihtelua villasukille ja saahan näihin edes vähän hukattua lankavarastoja. Langat siirtyvät ensin puikoille ja sen jälkeen käyttöön tai lakkihyllylle....tai uudestaan varastoon. Eipä ne langat loppujenlopuksi mihinkään kadonneet, muuttivat vain muotoaan.

keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

Valepalmikkoa ja pintaneuletta




Näihin villasukkiin idean sain ristikäslapasten pintaneuleesta. Kokeilun tuloksena pintaneule näyttäisi toimivan hyvin myös villasukissa.  Pintaneuletta oli joutuisa neuloa, vaikka kokoajan olikin kolme lankaa yhtäaikaa työssä. Varteen ja nilkkaosaan halusin jotain muuta kuin tavallisen oikein, nurin joustinneuleen ja mielestäni näihin kyllä sopikin paremmin tuo valepalmikkoneule.



Lankana näissä Kaupunki - lanka, Rotvalli, (100g/kerä). Villaa 75% ja polyamidia 25%.
Väreinä: Turkoosi 52 villaa, tummanharmaa 95, vaalenharmaa 94 
Langasta täytyy kyllä antaa plussat, en ole sitä ennemmin kokeillut neuloa ja mielestäni se oli kivaa neuloa. Lisäksi langan joustavuus ja vahvuus oli ainakin näissä erittäin toimiva yhtälö. Kaupunkilanka oli vähän ohuempaa kuin seitsemänveljestä, mutta kuitenkin vahvempaa kuin nallelanka. Valepalmikko onnistui tästä langasta hyvin ja sen pinta näyttää minusta kauniilta.
 
Näyttää vaikealta, mutta oikeasti on joutuisaa ja helppoa neuloa

Neuloin myös nilkkaan valepalmikkoa. Kantapää on vahvennettua neuletta.


Huomasin kuvaan eksyneen SYDÄMEN, vasta kuvan oton jälkeen.

lauantai 16. maaliskuuta 2019

Ristiin rastiin Ristikäs - lapaset




Lankava Oy:n ohjeella neuloin Ristikäs-lapaset. Lankana käytin Pirta -sukkalankaa. Väreinä: keltaista, vaaleanharmaata ja tummanharmaata.
Lapaset olivat aika helpot neuloa, vaikka ensin hiukan ohjetta täytyikin lueskella useampaan otteeseen...varsinkin tuon pintaneuleen ohjeen kohdalla. 

Mutta kyllä se sitten aukesi ja loppujen lopuksi pintaneuletta olikin ihan helppo neuloa. Joskus noissa ohjeissa vain on niin vaikeasti sanottu, ihan yksinkertainenkin asia.

Nämä olivat aika joutuisat neuloa, kun joka kolmannen kerroksen jälkeen vaihtui langanväri, niin tuntui että työkin eteni vauhdilla.

Ohje toimi ihan hyvin siihen saakka, kunnes piti poimia peukaloa varten silmukoita. Ohjeessa oli peukalon silmukoiden poimimisessa tullut painovirhe, kun ohjeessa on että nosta 8 + 8 ja 1s. molemmista reunoista = 18s. 

Teinkin ensin niin, mutta huomasin virheen kun aloin tehdä pintaneuletta. Tuolla 18s. ei onnistu pintaneuleen neulominen...jako ei mene tasan.  Eli peukaloa varten täytyy nostaa 8 + 8s. ja 2s. molemmista reunoista = 20 silmukkaa. Tällä määrällä pintaneule onnistuu oikein. Mutta muuten ohje toimi ja lapaset ovat nyt valmiina odottamassa ensi talven tuiskuja ja pakkasia.





                       Tästä Lankavan kuvastosta löysin ohjeen Ristikäs -
                                                                      Lapasiin


Ristikäs - Lapasen ohje
Suurennettu ohje


Pirta - sukkalangat ja lapaset vaiheessa


Pintaneule tulee hyvin näkyviin kun lanka vaihtuu joka kolmas kerros


Tässä vielä molemmat lämmittämässä satavuotiasta talopoikaispöytää, ensimmäisessä kuvassa on tähän pöytään kuuluva tuoli. Pöytävanhus ja tuolit ovat ajanpatinoimat, mutta silti niin kauniit ja ovat käytössä vielä sadanvuoden jälkeenkin.
Neulomisiin!

Pitsiä ja villalankaa / Elisa

perjantai 15. maaliskuuta 2019

Paloista koottua





Tähän palamekkoon käytin samoja kaavoja (Ottobre 5/2015)kuin edelliseen keltaharmaaraitaiseen tunikamekkoon. Saumoja, kuoseja sekä väriä oli vain enemmän kuin edellisessä mekossa. Koska tämä on trikootilkuista koottu, jouduin hieman enemmän suunnittelemaan, mitä mistäkin palasta saa leikattua. Toiseen hihaan ideoin  yhden leikkaussauman lisää, että sain neulokset riittämään.Kaavoitus ja leikkuuvaiheessa täytyy olla todella tarkkana että leikkaa kaikki osat oikein, koska malli ei ole symmetrinen.

Kaava toimi tässäkin hyvin, vaikka leikkausaumoja olikin vähän joka suuntaan. Tunikamekko istui myös päällä hyvin.

 


Jokaisen leikkaussauman ompelun jälkeen, ennen päällitikkausta kannattaa saumat silittää huolellisesti. Samoin kannattaa silittää myös päällitikkausten jälkeen, lopputulos on paljon parempi kun saumat on silitetty jo tässä vaiheessa.

Päällitikkaukset monipistosiksak-jousto-ompeleella, nämä voisi tikata myös tavallisella suoralla ompeleella. Halusin saumoihin kuitenkin jotain erilaista.




Taskuihin ompelin eriväriset taskupussit, ja päällitikkaukset ovat suoralla ompeleella.


V-pääntie ja kaitalekanttaus monipistosiksak-jousto-ompeleella.
Toisen hihan leikkaus-sauma sekä monipistosiksak-jousto-ommel.
Tunikamekko sivusta
Tässä vielä takaa
Vieläkin jäi jotain pikkutilkkuja trikoota...no ne kyllä paikkansa löytää aikanaan. Jos ei muussa käytössä,niin sitten vaikka ompelukoneen paininjalan alla pehmikkeenä.


torstai 14. maaliskuuta 2019

Keltainen kevään väri

Kelta-harmaaraitainen tunika-mekko

Keltainen ei ole ihan mun suosikkiväri, mutta se toimii kyllä harmaan kanssa. Löysin Ottobre lehdestä (5/2015) mallin, jonka tyyppistä olen miettinyt jo pitkään. Mutta nyt pääsin vähällä kun ei tarvinnut aloittaa kaavoittamaan ihan alusta. Tähän kelta-harmaaraitaiseen tunika-mekkoon muokkasin kaavaa vain sen verran, että ainut leikkausauma on etukappaleella. Kaava oli kyllä hyvä, istuvuuden suhteen lähes täydellinen. 

Alkuperäisessä mallissa on leikkaussaumoja useampi. Teen myös alkuperäisen mallilla tunika-mekon, mutta se on vasta leikattuna. Näihin mekkoihin voi käyttää kaikenlaisia trikooneulosten jämiä....ei mene hukkaan paloja, vähän enemmän täytyy vain miettiä, että saa jämäpalat riittämään.
Tästä keltaraitaisesta jäi trikoopaloja yli, joita käytän sitten siinä toisessa mekossa sekä monta muuta jämäpalaa.

Trikooneulokset kannattaa kutistaa kastelemalla tai höyryttämällä huolellisesti ennenkuin leikkaa, ettei sitten tule yllätyksiä kun vaatteen pesee ensimmäisen kerran käytön jälkeen.

Tässä tunika-mekot leikattuna, keltaraitainen ensimmäisenä ommeltavaksi.





            Tunikamekkoon ompelin taskut sauman yhteyteen


Hihansuissa myös monipistosiksak-jousto-ommel, ommel antaa kivaa vaihtelua tavalliseen suoraan ompeleeseen.


Tunika-mekossa V-pääntie
Raitamekko edestä

Raitamekko takaa
Täytyy kyllä sanoa että,jostain kumman syystä olen viimeisen puolen vuoden aikana lisännyt vähän joka käsityöhön tuota keltaista... ilmeisesti jotain sisäistä siedätyshoitoa itselle. Ei se nyt kyllä hassummalta näytä, päälläkään. Tämä oli kyllä päällä tosi mukava ja voi pitää mekkona tai sitten housujen kanssa tunikan tapaan.
Kiva saada jotain uutta vaatekaappiin.

Huomenna ehkä saan ommeltua sitä toista tunika-mekkoa, siinä onkin vähän enemmän saumoja ja värejä kuin tässä. Mutta onneksi kaava on nyt testattu ja se oli sen verran hyvä, että sillä kannattaa tehdä lisää tunikoita. Kaava toimii hyvin myös peruskaavana, jolla saa pienillä muutoksilla muutettua mallia taas vähän erilaiseksi.

sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Jämälangoista villasukiksi

Jämälangat...en sitten millään voi vain heittää langanloppuja pois. Niistähän saa vaikka mitä vielä ja yleensä teen niistä villasukkia.
 Poikkeuksena oli Hippis - laukku, jonka tein hiljattain. 

Näitä jämälankasukkia on syntynyt viimeisen vuoden aikana jo monet...suurin osa on instagamissa kuvattuna, mutta laitan nyt pari niistä myös blogiin. Värikkäitä jämäsukkia on mukava suunnitella...tai aina ei edes tarvitse olla mitään suunnitelmaa, mallia voi ideoida siinä samalla kun neuloo.

Olen myös aloittanut Kauneimmat Käsityöt - lehdessä olevan virkatun vuosipeiton, johon saa mukavasti hukattua lankoja...myös niitä jämälankoja. Se on vähän pidempi projekti, kun vuosipeiton palat tulevat yksitellen kuukausittain, kun lehti ilmestyy. Mutta ensi jouluun mennessä pitäisi peitto olla valmis. Siitä laitan kuvia kunhan paloja alkaa valmistua. 




Nämä punasävytteiset polveen saakka olevat sukat saivat kaverikseen linnunpistoilla kirjotut sydämet



Näissä varressa on valepalmikkoa, nurjia ja oikeita silmukoita. Väritys on myös keväisempi
Lankavarastoissa on nyt ehkä vähän vähennän lankoja, ainakin jämiä on vähemmän. Uusia neulontasuunnitelmia kohti on mukavampi lähteä, kun välillä siivoaa nurkkia ja silti syntyy jotain niin oikeaa...Villasukkia. 



tiistai 5. maaliskuuta 2019

Hippis - laukku





Innostuin virkkaamaan vähän muutakin, kuin keittiörättejä. Lankalaatikon jämistä aloin ideoimaan laukkumateriaalia. Alkuvaiheessa ei ollut varsinaisesti vielä laukun malli selvillä. Lähinnä ideoin virkkaamalla villalankojen jämiä pois, tekniikkana käytin sahalaitakuviota.

Työn edetessä alkoi myös laukkuideointi kehittyä pikkuhiljaa, usein suunnitteluprosessissa saatan aloittaa jotain ja annan ajatusten vain tulla ja mennä...joskus niistä sitten kehittyy jotain oikeasti toteutettavaa.

Lankoina oli suurimmaksi osaksi Novitan seitsemää veljestä (eri värien jämiä) ja Pirtalankaa oli myös jonkin verran sekä loput jotain mitä en edes muista. Vahvuus langoissa kuitenkin suurinpiirtein kaikissa sama, että työ pysyy "kuosissa."

Virkattua sahalaitakuviota kiinteillä silmukoilla, 16:lla jaollinen silmukkamäärä + 2s.Päätypalat laukkuun virkkasin suorakulmion mallisina ja kiinteillä silmukoilla.
 
Virkkausen ja ideoinnin edetessä, oli alusta asti selvää, että yhdistän tähän työhön myös ompelua. Laukun sisäpuoli olisi kangasta. Kaavoitin laukkuun sisäosan, jossa on samalla myös vuori. Lisäksi kaavoitin taskun sekä kantohihnat. Virkkausosuus tulisi olemaan laukun ulkopuolella ja kiinnitetään vasta lopuksi, käsin harsimalla.

Myös laukun nimi alkoi tässä vaiheessa jo hahmottua, nimi tuli lähinnä laukun sahalaitakuvion ja värien inspiroimana....mielestäni laukussa on jotain hippimäistä ja siitä syntyi lyhenne Hippis - laukku. Hippis - nimi kulki koko laukun suunnitteluprosessin läpi, ja siksi se myös jäi.
 
Virkattujen kappaleiden valmistuttua, viimeistelin kappaleet. 
Virkatut kappaleet sekä virkatut päätykappaleet höyrytin kevyesti liinan läpi silitysraudalla. Päätykappaleet kiinnitin sivukappaleisiin virkkaamalla. (kiinteä silmukka)Laukun sisäosien leikkuu ja ompelu oli seuraava työvaihe.





            Vetoketjun ja "hand made with" merkin ompelua




                                                              Laukun sisätasku



Laukku ja vuori on ommeltu kahdesta kappaleesta, ns. "pussiinompelu." Vuoriosaan jätetään kääntöaukko, laukun pohjaan. Kääntöaukko ommellaan kiinni lopuksi, kun laukku on käännetty oikein päin.

Laukun ja vuorin pohjaosan kulmien ompelu

Kulmia on neljä
 
Ommellun laukkuosan ja virkatun päällisen yhdistäminen on seuraava työvaihe



Virkatun päällisen yhdistäminen käsinompeleella, lopputulos siisti eikä nurjalla näy langanpätkiä.





Ompelin laukun pohjalle erillisen irrotettavan tukipohjan, päällystämällä pahvin kankaalla. (ompelemalla)


Kantohihnojen kiinnitys laukkuun. Hihnoissa on myös tukikangasta, että kestävät kulutusta.


Hippis - laukku sivusuunnasta



Virkattu ja ommeltu Hippis-laukku. Suunnittelu ja valmistus: Pitsiä ja villalankaa, Elisa Leppälä


Seuraavaksi voisin valmistaa muuten samanlaisen virkatun/ommellun Hippis - laukun, mutta leveämmällä sahalaitakuviolla ja mustavalkoisena...tai sitten ihan erilaisen.
Tätä voi ideoida vaikka kuinka, vaihtaa vain lankojen väriä ja sahalaitavirkkauskuvion leveyttä.