perjantai 28. kesäkuuta 2019

Rahin uusi elämä



Vanhat rahinpäälliset saivat väistyä uudenpäällisen alta. Alunperin raheissa oli ruskeat kangaspäällysteet, jotka olivat jo käytössä "kulahtaneet." Raheja on siis kaksi kappaletta. En kylläkään ottanut vanhoja päällisiä pois, vaan saivat jäädä uuden päällisen alle, tukemaan rahia. 

Tähän projektiin kokeilin ensin virkata päällistä, mutta se ei tässä materiaalissa ja rahissa oikein nyt toiminut. Neulominen putkena, isoilla kympin pyöröpuikoilla sekä Linda matonkudetrikoo oli hyvä valinta lopputuloksen kannalta. Materiaali jousti vain vähän, joten päällisestä tuli sopivan napakka. 

Kokeilin myös toista joustavampaa mattotrikoota, mutta liian jouston kanssa silmukkamäärää oli aika hankalaa päättää, ettei päällinen olisi liian iso. Rahissa kun on täytteenä styroksipalloja, jotka entisessä kangasrahissa käyttäytyivät miten sattuu ja halusin uudet rahit tukevemmiksi istua.

Silmukkamäärä näissä raheissa oli 90s./ rahinpäällinen. Puikot: 10 numeoiset pyöröpuikot ja materiaalina tummanharmaa Linda trikookude.
Rahin neuloin suljettuna neuleena, oikeaa silmukkaa neuloen, kunnes korkeutta oli n. 53cm. 

Tästä eteenpäin kavensin ensin tasaisesti 9 ja 10 s. yhteen oikein neuloen koko kerroksen ajan. seuraava kerros välikerros, eli ei kavannusta. Toistetaan kavennus ja välikerros vielä kolme kertaa samalla tavalla, mutta huomaa että joke kavennus kerroksella tulee kavennukset samaan kohtaan kuin aiemmin. (Eli ensin 9-10s. yhteen ja seuraavalla kavennuskerroksella 8-9s. yhteen jne. yhteensä neljä kertaa).

Tämän jälkeen kavennukset tehdään joka kerroksella, kunnes silmukoita on jäljellä joka puikolla enintään 2-3 s. Riippuen tietenkin rahin koosta. Omaan rahiini  tämä kevennusrytmi toimi hyvin. Vedä kude loppujen silmukoiden läpi ja päättele hyvin. Päättele trikookuteen koko työstä jos olet tehnyt neuloessa jatkokohtia. Pujottele lopuksi työn alkureunaan, joka toiseen silmukkaan sopivan kestävää trikookudetta ja kiristä alareuna suppuun, kun olet ensin laittanut rahin päällisen sisään.





    Näistä tuli aika kivat ja paljon tukevammat kuin alkuperäiset.



Ainut asia mikä näiden neulomisessa ottaa koville on kädet, koska materiaalina matonkude ja tässä tapauksessa trikookude, on jäykempää neuloa kuin villalanka. Mutta onneksi lopputulos on kaiken vaivan arvoinen.


  

2 kommenttia:

  1. Tosi hyvin toteutit nämä rahit saivat todella mukavat päälliset. Kyllä kelpaa istua.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, jos nyt vaan maltan luopua niistä, pojalle muokkasin vanhoihin raheihin uudet päälliset. 🤗

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!