maanantai 10. kesäkuuta 2019

Langoille säilytyskori                                 Aino - Räsymattokoppa

Koska neulon ja kudon paljon, suunnittelin räsymattokopan, jossa voi säilyttää esim. villalankoja tai matonkudetta. Säilytyskorejahan ei koskaan ole liikaa, ainakaan innokkaalla käsityönharrastajalla.

Kopassa on myös kiinteillä silmukoilla virkattu tasku pikkutavaroille esim. puikoille ja mittanauhalle.

Räsymattokoppaa voi pitää olohuoneessa myös käsityöharrastajan sisustustuotteena ja samalla istahtaa sohvalle lempiharrastusten pariin neulomaan tai virkkaamaan. Käsityötekniikaksi valitsin kudonnan, joka on valittu myös 2019 vuoden käsityötekniikaksi.
Lisäksi työssä on virkkausta ja vähän myös ompelua räsymattokopan kokoamiseen.


Tarvikkeet: Aino-räsykude n.500g, miniontelokude n.500g. Mattolointa kului n. 130 cm. Lisäksi saumojen huolitteluun vinonauhaa ja pohjapahvin suojakangasta käytetystä lakanakankaasta pala sekä metallirengas (halkaisija 30cm), villalankaa sydämen kirjailuun.


                     Räsymattokopan ohje:


Minulla sattui olemaan kangaspuissa jo valmiina mattoloimi, jota nyt hyödynsin tähän projektiin. Räsymattokopan materiaali on ensin kudottu matoksi, palttinasidoksella. Kuteena oli Aino-räsykude. Loimen päät huolittelin monipistosiksak – ompeleella, etteivät purkaannu räsymattokoppaa työstettäessä. Ps. tähän voi käyttää myös jo olenassa olevia mattoja, kunhan huomioi ettei matto ole liian paksu ompelukoneelle. Tämä on ommeltu teollisuuskoneella, joka vetää vähän paksumpaakin materiaalia. ( siksak - ommel on tavallisella kotikoneella ommeltu)


Tasku, pohjaympyrä sekä ”maton” pitkäsivu on virkattu miniontelokuteella kiinteillä silmukoilla. Taskuun aloitusketjusilmukoita 20 + 1. Virkataan kiinteitä silmukoita edestakaisin, kunnes korkeutta on n.19 cm. Tämän jälkeen virkataan piparkakkureunus pylväillä. Pohjaympyrä on virkattu kiinteillä silmukoilla spiraalina, kunnes halkaisija on 31 cm. Viimeiseen kerrokseen virkataan piilosilmukoita.

Tasku on kiinnitetty ”mattoon” harsimalla ensin kaksi sivua. Lankana miniontelokude. Taskun alaosa kiinnittyy samalla kun virkkaa maton pitkään sivuun kiinteitä silmukoita.

Kun tasku on kiinnitetty, ommellaan matosta sauma kahdessa osassa. Ensin oikeat puolet vastakkain. (kopan alaosa) ja sen jälkeen asetetaan nurjat puolet vastakkain (kopan yläosa, jossa tasku) Saumaan tehdään auki-leikkaus, saumojen kääntymiskohtaan. Saumat siistitään vielä vinonauhalla.


Seuraavaksi ommellaan virkattu pohjaympyrä oikeat puolet vastakkain. Lopuksi asetetaan metalliympyrä Räsymattokopan käänneosan (jossa tasku) yläreunaan. Ommellaan 1,5cm päästä, jolloin metallirengas jää ommeltuun kujaan tukemaan kopan yläreunaa. Lopuksi kirjaillaan linnunsilmäpistoilla taskuun sydän. Ps. sydän puuttuu tästä kuvasta, kun lisäsin sen vielä kuvanoton jälkeen.


                   Aino – Räsymattokopan tarina   Hei, olen Aino-Räsymattokoppa. Minut on suunniteltu villalankojen, matonkuteiden ym. tarvikkeiden säilytykseen. Tykkään myös oleilla olohuoneen sohvan vieressä, että villalangat, joita säilytän kopassa, ovat lähellä, kun niitä tarvitaan.

Minut on kudottu palttinasidokseen Aino – räsykuteesta, koska tykkään kovasti kierrättämisestä ja onnekseen minua varten kutoja löysikin kivan raikkaan värisekoituksen. Myös virkattuun taskuun, joka pitää neulojan pikkutavaroista huolta, on käytetty ekologista miniontelokudetta.

Olen kovassa käytössä tottunut, että välillä en enää pysy pystyssä, vaikka yläreunassa onkin metallirengas tukemassa. Se taas johtuu siitä, että villalangat hupenevat neulojalla tiuhaan tahtiin. Mutta onneksi kopan suunnittelija, muistaa ostaa aina uusia lankoja, jolloin taas ”nökötän” ryhti suorana olohuoneessa. Silloin kun olen täysin tyhjänä, minut voi välillä puristella pölyistä sekä painaa kasaan ja laittaa komeroon ”huilaamaan.”

Minusta otettiin jo valokuviakin, joista näkyy miltä näytän, kun olen täynnä lankoja ym. tavaraa. En vain huomannut sanoa kuvaajalle, että jotain taisi unohtua...mutta onnekseni Minulle piti kirjailla vielä villalangalla sydän taskuun, jonka jälkeen olinkin valmis käyttöön. Toivon kovasti, että täytätte minut ensin langoilla, että näette miltä näytän, kun neulojan toiveet täytän.Terveisin Aino-Räsymattokoppa ja Elisa

pitsiajavillalankaa.blogspot.com     Kivaa käsityökesää / Elisa

2 kommenttia:

  1. Kiva säilytyskori minusta ja arvostan kovasti kun se on itse tehty. Minulla ei ole kangaspuita ja vaikka olisikin en osaisi tehdä niillä mitään 😀. Mutta pitää katsoa josko olisi jotain matonpätkää. Kiitos sinulle tästä postauksesta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista, tosiaan voit tehdä myös jo olemassa olevasta matosta. Niistä saa kivoja säkkituoleja, raheja ym. Voi ommella myös käsin, jos kone ei jostain syystä vedä paksua materiaalia. Lanka käsinompelussa vaan vahvempaa. 🤗

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!