perjantai 28. kesäkuuta 2019

Kangaspuissakin on elämää



Näistä Tuhatkauno-matoista ei puutu väriä eikä kuviota. Toukokuulla tein kangaspuissa pari mattoa tällä mallilla. Vasta Juhannuksen jälkeen sain solmeiltua mattojen päät. Mutta, ettei blogi olisi ihan kokonaan kesätauolla, ajattelin niistä tänne vähän postailla.

Tämä malli Käsityökeskus Kankurin ilon, Marja Rautiaisen suunnittelema. Sidos on kudekuviollinen. Näissä matoissa leveyttä n. 85cm ja pituutta 2m. Kuvioissa olikin sitten enemmän seurattavaa, kuin tavallisessa räsymatossa, mutta toisaalta näitä oli kivan haastavaa tehdä perusmaton sijaan, kun joutui välillä vähän tarkkailemaan enemmän kutomista. Materiaalit kuteisiin olen ostanut Kurikasta, Kude-Kammarista. Sieltä löytyy hyvä valikoima erilaisia matokuteita.

Alkuperäisessä mallissa mattojen päät olivat päärmätty. Mutta koska tykkään enemmän näistä hapsutetuista matoista, tein myös sellaiset.



             Kuvassa värit eivät pääseoikeuksiinsa, kun
     aurinkoisella säällä kun kuvaa, niin ei voi aina onnistua.

   
Mattojen kutominen on kesällä hauskaa puuhaa, kutoa voi säällä kuin säällä ja onhan se myös rentouttavaakin. Nämä matot taidan säästää Jouluksi, kun en malta laittaa niitä vielä lattiaan.

 



Meidän pikkulammikko näytti Juhannuksena tälläiselta. 
Alppiruusut ja päiväliljat kukkivat parhaimmillaan ja voi että tuon suihkulähteen ääni osaa olla rauhoittava. Se kun kuuluu yöllä makkariin saakka, jos räppänä on auki. 

Juhannuksen jälkeen kangaspuissa alkoi olla taas elämää, tällä kertaa leveissä kangaspuissa. Suunnittelin maton olohuoneeseen. Matolla on leveyttä 1,70m ja pituutta pitäisi tulla n. 2,30m jos kuteet vaan riittää. Sidoksena on palttina.

Tässä kuteena on vaaleanharmaa jerseytrikoo ja LP-lanka harmaan eri sävyissä. Matosta tulee kivan pehmeä, tuon LP-langan ansiosta. Heitän viriöön samalla kertaa molempia kuteita samalla sukkulalla.

   


   Tästä kuvasta saa vähän käsitystä, kuinka leveä matosta tulee.



Kangaspuissa elämä jatkunee kesän mittaan pikkuhiljaa, kun ei ole oikeastaan mitään aikataulua itselle tullut laadittua. Kesällähän saa tehdä just niitä juttuja, mitkä milloinkin tuntuu hyviltä. Tämmöistä tänä kesänä, ja jos oikeen sataa vettä, niin mikäs sen mukavampaa on, kuin maton paukuttaminen kangaspuilla...

Mukavaa ja aurinkoista kesää kaikille!

2 kommenttia:

  1. Kauniita mattoja olet tehnyt valmiiksi ja myös tekeleillä. Minä en osaa tehdä mattoja. Koulussa piti jokaisen tehdä metrin verran ja minä en jaksanut hakata tarpeeksi niin sormethan siitä läpi meni. 😂

    VastaaPoista
  2. 😂 No niinhän siinä voi tosiaan käydä, jos ei "hakkaa"tarpeeksi. Mutta työ tekijäänsä opettaa... onneksi. Kiito kommentista.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!