sunnuntai 13. syyskuuta 2020

Kesän 2020 värjäyspuuhia
Siitä on tosi pitkä aika, kun viimeksi olen tänne jotain päivittänyt. Ehkä koronakevään syy, tai sitten vaan on ollu muuta puuhaa. Mutta tässä jotain kesän värjäyspuuhia. Lankana puhtaan valkoinen Novitan seitsemän veljestä. Puretukseen käytin alunaa.

Lupiinilla värjäsin tosi paljon. Ensimmäisiin jäi hiukan vihreetä nuppua mukaan, joten niistä tuli vihreämpiä. Seuraavaan satsiin perkasin tarkasti kaikki vihreät pois, niin värjäyksistä tulikin sinsempiä.


Kuvassa vaaleanvihreä, astetta vihertävä turkoosi, jälkiväri astetta vaaleampi ja reunimmaisena toinen jälkivärjäys, johon heitin sipulinkuoria mukaan niin sain kellertävän värin.Langat näyttää kyllä luonnossa paremmilta kuin kuvissa.


Värjäyksiä jäähtymässä lupiiniliemessä ja lupiinisipulinkuoriliemessä.Viimeiseen lupiinin jälkiliemeen lisäsin noin 1dl mustikoita pakkasesta. Tästä tuli kaikkein sinisin lankavyyhti.


Näissä värisävytvihertävänturkooseja, kahta eri sävyä.
Värjäsin myös punajuurella, kylmävärjäyksenä. Ensimmäisessä erässä ei niin tummia punaisen sävyjä kuin toivoin, mutta kivoja värejä silti. Keskimmäsen värin sain taitettua oranssiksi, kun lisäsin viimeiseen jälkiliemeen taas sipulinkuoria.
Tein toisen erän kylmävärjäystä punajuurella ja näistä tuli vahvemman värisiä kuin ensimmäiset kokeilut. Tummempi oli punajuuriliemessä 15 tuntia ja vaaleampi 12 tuntia.

Kuvassa kesän 2020 kasvivärjättyjä lankakeriä, joukossa muutama edellisenä kesänä värjätty kerä. Kirkkaan turkoosi on värjätty elintarvikevärillä. Kivasti kerät sulautuu luonnonkivien sekaan.


Lankakerillä leikittelyä
Sydänkerällä...rakkaudesta lankoihin, neulomiseen, värjäilyyn ym. kädentaitoihin. On tää vain niin mukavaa. 

PS. Seuraavaan postaukseen laitan kuvia ja ohjetta uudesta villasukkamallistani, johon käytin näitä kasvivärjättyjä lankoja. Koeneulonta hiukan vielä kesken, mutta pikapuoliin sen tänne saan. Mallissa on kirjoneuletta ja varressa valepalmikkoa. 

 Sydänkerällä..Lämmintä ja aurinkoista syksyä just sulle  💙 
                           
                           Elisa

4 kommenttia:

 1. Oletpa saanut kyllä kauniita värejä! Itsekin ensimmäistä kertaa värjäsin tänä kesänä kasveilla mm. pietaryrtillä ja pihakäenkaalilla. Tänään sain valmiiksi aronialla värjätyt langat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, värjääminen ja varsinkin lankojen värjääminen on kyllä kivaa puuhaa. Lopputulos on aina vähän ylläri. 😊

   Poista
 2. Ei voi kuin ihastella noita värejä <3 Kerrassaan upeita. Mekin aikuisten käsityökoulussa jo vähän värjäiltiin lankoja, ei tosin kasveilla vielä. Mukavaa syksyä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti, kasveilla tulee niin luonnollisia värejä ja niitä on helppo yhdistellä kirjoneuleissa, kun melkein kaikki sopivat toisiinsa hyvin. Koolaidilla pitäisi värjäillä talven mittaan ja pakkasessa odottaa vielä yksi lupiinipussi... Säästin talvenvaralle. 😊

   Poista

Kiitos kommentista!